Τετάρτη 14 Μαρτίου 2018

Στίβεν Χόκινγκ: «Να μας τρομάζει ο καπιταλισμός όχι οι μηχανές»


Στίβεν Χόκινγκ
Ο οραματιστής της σύγχρονης Φυσικής πεθαίνει στα 76
Ημέρα γενεθλίων του Αϊνστάιν είναι η μέρα του θανάτου του αστροφυσικού και κοσμολόγου Στίβεν Χόκινγκ, ο οποίος έφυγε από τη ζωή νωρίς σήμερα το πρωί, σε ηλικία 76 χρονών.

Στην λιτή ανακοίνωση των παιδιών του που ενημέρωσαν για τον θάνατο του μεγάλου αυτού επιστήμονα, αναφέρεται ότι «Μια φορά είχε πει ότι δεν θα ήταν και πολύ σπουδαίο αυτό το σύμπαν αν δεν ήταν το σπίτι των ανθρώπων που αγαπάς. Θα μας λείπει για πάντα…»


Στα 21 του χρόνια είχε διαγνωστεί με από τη νόσο του κινητικού νευρώνα (αμυοτροφική πλευρική σκλήρυνση), πράγμα που έκανε τους γιατρούς του τότε να θεωρούν ότι δεν θα ζούσε παρά λίγα μόνο χρόνια ακόμα. Εκείνος, όμως, έζησε άλλα 55, όχι πολύ εύκολα μάλλον, όμως έζησε, τιμώντας τη ζωή του και καταπατώντας φόβους και δυσκολίες. Είχε πάντα δίπλα του ανθρώπους που τον αγαπούσαν και τον φρόντιζαν και απέδειξε ότι αυτό το σύμπαν μας χωράει όλους, αρκεί να μας αφορά η σχέση μας με τους ανθρώπους και τον κόσμο που μας περιβάλλει.

Ηταν ο πρώτος που εξέθεσε μια κοσμολογία που εξηγήθηκε από μια ένωση της γενικής θεωρίας της σχετικότητας και της κβαντικής μηχανικής. Ηταν φανατικός υποστηρικτής της ερμηνείας πολλών κόσμων της κβαντικής μηχανικής.
Ηταν επίτιμος συνεργάτης της Βασιλικής Εταιρείας των Τεχνών, ισόβιο μέλος στην Επισκοπική Ακαδημία Επιστημών, και αποδέκτης του Προεδρικού Μεταλλίου της Ελευθερίας, το υψηλότερο πολιτικό βραβείο στις Ηνωμένες Πολιτείες. Ο Χόκινγκ ήταν Καθηγητής Μαθηματικών στο Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ μεταξύ 1979 και 2009.
Είχε συντάξει εργασίες εκλαϊκευμένης επιστήμης, στις οποίες συζητούσε τις θεωρίες και την κοσμολογία του γενικά. Το βιβλίο του Το Χρονικό του Χρόνου έμεινε στη λίστα με τα best-seller της Βρετανικής Sunday Times για 237 εβδομάδες σπάζοντας ρεκόρ.

Πήρε θέση σε πολλά κοινωνικά και πολιτικά γεγονότα, πάντα ενάντια στον καπιταλισμό και τα τέρατα που γεννάει.
«Αν οι μηχανές παράγουν οτιδήποτε χρειαζόμαστε, το αποτέλεσμα θα εξαρτηθεί από το πώς διανέμονται τα πράγματα. Ο καθένας και η καθεμία θα μπορούσαν να απολαμβάνουν πολυτέλεια στη ζωή τους, αν ο πλούτος που παράγεται από τις μηχανές μοιράζεται, αλλιώς περισσότεροι άνθρωποι μπορούν να καταλήξουν άθλια φτωχοί αν οι ιδιοκτήτες των μηχανών συνεχίσουν με επιτυχία το λόμπι κατά της αναδιανομής του πλούτου»

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου