Τρίτη 22 Απριλίου 2014

Βλαδίμηρος Ίλιτς Ουλιάνωφ( Λένιν. )


Σαν σήμερα το 1870 γεννήθηκε ο πολιτικός ηγέτης της εργατικής επανάστασης του 1917 στη Ρωσία Βλαδίμηρος Ίλιτς Ουλιάνωφ γνωστός ως Λένιν. 
Μετά από πολλές διώξεις του τσαρικού καθεστώτος αποφοίτησε με άριστα από τη Νομική Σχολή της Πετρούπολης σε ηλικία 21 ετών.
Αγωνίστηκε για την κατάληψη της εξουσίας από την εργατική τάξη αφαιρώντας την ατομική ιδιοκτησία σε τράπεζες, μεταλλεία, σιδηρόδρομους, λιμάνια, εργοστάσια κτλ.. Συνδύασε έργο και ζωή. Γι' αυτό το λόγο δεν παρέμεινε σε μια καταγραφή του καπιταλισμού και της αστικής δικτατορίας του τσάρου, αλλά δίδαξε και τα εργαλεία της ανατροπής της σκλαβιάς των πολλών από τους λίγους. 

Το κυριότερο έργο του μέχρι την επανάσταση :
Ήταν υπέρμαχος του ρόλου του κόμματος για τον αγώνα κατά της απολυταρχίας της αστικής τάξης που ερχόταν σε αντιδιαστολή με τον αυθορμητισμό των μαζών.
Κατέκρινε τον οικονομισμό για τον οποίο έγραφε ότι η οικονομική πάλη απλά ενώνει του εργάτες για να πωλήσουν με ευνοϊκότερους όρους την οικονομική τους δύναμη στην εργοδοσία. Αυτό όμως δεν καταλήγει σε ανατροπή του τσαρικού καθεστώτος και δεν οδηγεί σε απελευθέρωση των εργαζόμενων από την καπιταλιστική σκλαβιά (Βιβλίο «Τι να κάνουμε ;», 1902 ).
Ανέπτυξε τη θεωρία οργάνωσης του Κομμουνιστικού Κόμματος (Βιβλίο «Ένα βήμα μπρος, δύο βήματα πίσω», 1904).

Ανέλυσε την αναγκαιότητα της συμμετοχής και της πάλης για την ηγεσία του κομμουνιστικού κόμματος σε μια αστική δημοκρατική επανάσταση με σκοπό αυτή να γίνει σοσιαλιστική (Βιβλίο «Δύο τακτικές τη σοσιαλδημοκρατίας στη δημοκρατική επανάσταση», 1905).
Υπερασπίστηκε τη θεωρία του διαλεκτικού και ιστορικού υλισμού (Βιβλίο «Υλισμός και εμπειριοκριτικισμός», 1909).
Άλλα έργα : Σύνθημα για τις Ενωμένες Πολιτείες της Ευρώπης, Ο Ιμπεριαλισμός τελευταίο στάδιο του καπιταλισμού. κτλ.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου